ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

Magazine voor het Vlaamse overheidspersoneel
 

Dertien nr 28

Passie
... voor quizzen

“Een quiz met een goede bierkaart is extra interessant”

door Filip De Maesschalck

Marnix Baes
Marnix Baes (midden) aan het werk met zijn quizploeg Clockwork

13 zocht en vond de bollebozen onder de ambtenaren. Zij die al eens kunnen antwoorden op een vraag in De Canvascrack of Blokken, of die net iets meer of veel meer weten. Een confrontatie met grijze hersencellen op volle toeren.

Marnix Baes (41), verificateur bij het Agentschap voor Onderwijsdiensten is een rasquizzer die er bovendien nog wat aan overhoudt: “Ik heb ooit 12 500 euro gewonnen bij Waagstuk en 9000 euro bij Per Seconde Wijzer.” Hij maakt met zijn quizploeg Clockwork regelmatig de quizzalen onveilig. “Ik speel zo’n veertig keer per jaar met mijn vaste ploeg en dan nog een dertigtal keer als huurling bij andere ploegen. Wie iemand nodig heeft voor de thema’s geschiedenis, aardrijkskunde, kunst en fauna en fl ora, kan op mij rekenen. En elke quiz met een goede bierkaart maakt ook kans op mijn aanwezigheid. (lacht) Ik vind het vooral een leuk tijdverdrijf waarmee je nog wat bijleert.” Zijn passie groeit nog altijd. Zo trekt hij een keer per jaar naar het buitenland om deel te nemen aan het Europees Quizkampioenschap.

“Daar komen de diehardquizzers samen om drie dagen en nachten te quizzen. Zo maak je kennis met de verschillende quizculturen in de deelnemende landen. In Noorwegen en Estland zit het quizzen in de lift, terwijl het bij ons en bij de Britten allang een ingeburgerde hobby is. Niet verwonderlijk dat de beste Europese quizzers uit die landen komen. Interessant is ook dat je leert dat er geen vaste quizcanon is. Zo krijg je in Groot-Brittannië meer vragen over golf of cricket, terwijl in Estland vaker naar schaken of operettes wordt gevraagd. Ik vind het in elk geval allemaal interessant. Een goede quizvraag moet me verrassen, iets nieuws vertellen zodat ik het antwoord nadien ook gemakkelijker onthoud. Voor de prijzen doe ik het allang niet meer, de enige vereiste is dat het ‘iets kleins, lichts en handelbaars‘ is.”

Naar begin van document Naar begin van document


“Bart De Pauw is een trouwe deelnemer”

“405 tevreden quizzers. Die moet je verdienen. Elk jaar.” Luc Vander Elst (51), diensthoofd projectwerving bij de Vlaamse Landmaatschappij in Vlaams-Brabant, weet waarover hij spreekt. “Wij organiseren nu al voor de veertiende keer een quiz ten voordele van onze zaalvoetbalclub CSK Everberg en de kaarten om deel te nemen aan onze quiz zijn altijd volledig uitverkocht. Vorig jaar zelfs in vijf dagen tijd.” Luc weet zelf niet wat het geheim is van het succes. “We maken elk jaar een onderhoudende quiz voor gelegenheidsploegen en proberen die zo professioneel mogelijk aan de man te brengen: multimediapresentatie, kleurenkopieën, getimed tot op de minuut, een twaalfkoppige jury, een degelijke presentator, minstens vijftig personen logistiek personeel enzovoort.

Quizorganisatoren die menen dat je met anderhalve man en een paardenkop een quiz in elkaar kunt steken, kunnen zich beter bedenken. Beroemd, of berucht zo je wil, zijn ook onze ‘aandachtsvragen’ waarbij we vragen naar de kleur van de jasjes die de mensen aan de inschrijvingstafel droegen of een goochelact met gekleurde zakdoeken, waarbij we achteraf vragen welke kleur er niet bij zat. We eindigen steevast met een ‘krabronde’, waarbij je zoals op de krasloten van de loterij tips kunt wegkrabben: hoe meer kraslaagjes weg, hoe minder punten natuurlijk. En blijkbaar weten de mensen van Studio 100 en van Koeken Troef, het productiehuis van Bart De Pauw, dat wel te appreciëren, want zij zijn vaste klanten op onze quiz. Misschien haalde Bart De Pauw wel bij ons inspiratie voor zijn toekomstige televisiereeks rond een quizploeg. In elk geval zal het weer volle bak zijn op 22 januari 2011. Ik kijk er al naar uit!”

Naar begin van document Naar begin van document


“Achter mijn rug ingeschreven voor De Canvascrack

“Ik quiz eigenlijk nooit”, vertrouwt Ellen Goetstouwers (34), senior auditor bij het agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie, me toe. “Enkele jaren geleden zat ik echter met mijn vriend naar De Canvascrack met Herman Van Molle te kijken en we raakten het niet eens wie van ons beiden het meeste wist. (lacht) Mijn vriend heeft me dan achter mijn rug ingeschreven voor het programma en omdat er een acuut tekort is aan vrouwelijke kandidaten, werd ik vrij snel geselecteerd.” Die opnames waren een leerrijke ervaring. “Je wordt geschminkt, je moet verschillende kledingstukken meenemen omdat er meerdere opnames per dag zijn, en de opnames worden af en toe stilgelegd.

Het is een groot verschil met meespelen vanuit je luie zetel. Bij mij moest een opname worden overgedaan waarbij de juiste antwoorden werden overlopen. Bij de tweede take wist ik dus dat ik eruit lag, maar ik moest doen alsof. Tot overmaat van ramp had ik mijn winnende tegenstander bij de eerste take een hand gegeven om hem te feliciteren, terwijl ik dat in de uiteindelijk uitgezonden opname niet heb gedaan. Dat vonden sommigen van mijn vrienden onsympathiek, terwijl het gewoon een technische fout was. Ondanks het feit dat ik het een bijzonder leuke ervaring vond, blijft het bij dat eenmalige optreden. Ik heb aan die twee afl everingen een leuke keukenschort en een ovenwant overgehouden.”

Naar begin van document Naar begin van document


“Quizzen moet in de eerste plaats leuk zijn”

Jonathan Platteau (34), beleidsondersteuner Landbouwstatistiek, quizt zelf af en toe, maar beleeft nog meer plezier aan het opstellen van een quiz voor zijn collega’s van de afdeling Monitoring en Studie van het Departement Landbouw en Visserij. “Het idee is drie jaar geleden ontstaan toen we met de tachtig collega’s van onze dienst samenkwamen om de jaarplanning te bespreken. Een deel van die dag is werkgerelateerd en een deel is eerder sociaal gericht. Daarom leek het ons wel iets om door middel van een quiz elkaar beter te leren kennen.”

Hij kiest voor een algemene kennisquiz, genre Blokken, met een link naar het landbouwthema. “We proberen de vragen zo op te stellen dat de antwoorden bijvoorbeeld verwijzen naar een fruitsoort. Voor een automerk vragen we bijvoorbeeld naar de naam Citroën, dat soort dingen. We proberen er bij de kennisvragen voor te zorgen dat een of twee mensen van een ploeg het antwoord kunnen weten. Een slechte quizvraag is er een waarop de hele ploeg het antwoord weet, of niemand. Ik zit regelmatig tussen de middag samen met collega’s Tom Coulier, Sylvie Danckaert en Sanne Bouters om te brainstormen over mogelijke invalshoeken voor de quiz. Dienstvrijstelling? Nee, dat krijgen we er niet voor.” Hun inspanningen worden geapprecieerd door de collega’s. Geregeld krijgen ze de vraag om de quiz over te doen met een vereniging of in familieverband.

Naar begin van document Naar begin van document

 

Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 27 oktober 2010. Laatst gewijzigd op 6 januari 2011

Discussie

Geen reacties tot nu toe.

(Alle reacties zullen met de naam van de afzender gepubliceerd worden)

:


: