ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

Magazine voor het Vlaamse overheidspersoneel
 

Dertien nr 48

Gebouwen

Niet voor niets een voorbeeldgebouw

door Petra Goovaerts

Het VAC Gent is officieel geopend. Het opvallende gebouw, pal naast het treinstation Gent-Sint-Pieters, zal vanaf maart een werkplek bieden aan 1292 Vlaamse ambtenaren.

VAC Gent

Het Virginie Lovelinggebouw - genoemd naar de Vlaamse schrijfster (1836-1923) – is een voorbeeldgebouw voor de Vlaamse overheid. “Het behaalt het maximum van vier sterren”, zegt Ben Nauwelaers, communicatieverantwoordelijke van het Agentschap voor Facilitair Management (AFM). “Het gebouw scoort goed op het vlak van leefbaarheid, welzijn, milieu en duurzaamheid. Vooral de energiezuinigheid springt in het oog.” Net zoals bij de andere VAC’s is gekozen voor een centrale ligging. “Het is het laatste VAC buiten Brussel waarmee de Vlaamse overheid al haar diensten uit de provincie bij elkaar brengt. Zichtbaar, toegankelijk en zuinig zijn ook hier de sleutelwoorden. De inrichting gebeurde volgens de principes van het nieuwe werken.”

Weetjes over het Virginie Lovelinggebouw

Derde hoogste torenDerde hoogste gebouw

Dankzij de toren van 90 meter is het Lovelinggebouw het derde hoogste gebouw van Gent, na de Arteveldetoren en het Belfort.

Zuinig

Tal van ingrepen maken dat het gebouw goed scoort op het vlak van energiegebruik: luchtdicht bouwen en een doorgedreven isolatie, driedubbele beglazing met buitenzonnewering en warmtekrachtkoppeling (kortweg WKK). Dat wil zeggen dat de productie van elektriciteit en warmte niet op de klassieke - gescheiden - manier gebeurt, wat veel energieverlies met zich meebrengt. In het Lovelinggebouw worden ze samen opgewekt. Daardoor wordt de nuttige energie in de brandstof veel beter benut.

Resultaat van al die innovaties: een E-peil (maat voor de energieprestatie) van 50 (het wettelijke maximum voor kantoorgebouwen is nu 60). Het K-peil (dat de isolatiewaarde weergeeft) is 18 (huidige maximum is 40).

6,4 miljoen euro

De Vlaamse overheid huurt het gebouw met 22 verdiepingen voor de volgende dertig jaar van Sofa Invest voor 6,4 miljoen per jaar. Daarvoor krijgt ze 40 491 m² met onder meer ruimte voor 350 parkeerplaatsen, 300 fietsenstallingen, een restaurant met warme maaltijden, verschillende grote en kleine vergaderzalen en een auditorium.

Bezoekje waard

Op de 21ste verdieping bevinden zich de grote vergaderzalen. Het uitzicht over Gent en omstreken is er spectaculair. Niet alleen deelnemers aan vergaderingen zullen van dat panorama kunnen genieten.  Samen met de toeristische dienst van Gent wordt er binnenkort voor gezorgd dat ook alle andere geïnteresseerde bezoekers van hieruit een blik op de stad kunnen komen werpen.

Goed geïntegreerd

Er is vooraf bestudeerd hoe men kon vermijden dat het gebouw voor schaduw en dus minder daglicht in de wijk zou zorgen. Daarom staat de toren aan de kant van de spoorlijn en de laagbouw van vier verdiepingen aan de straatzijde, tegenover de woonwijk. De haltes van bussen en trams zijn naast en onder het gebouw ondergebracht. Dat alles maakt dat het gebouw goed geïntegreerd is in de Gentse stationswijk.

Naar begin van document Naar begin van document


Vastgoedwijzer

Aansluitend op de officiële opening is ook de Vastgoedwijzer 2013 voorgesteld. Dankzij de vastgoeddatabank krijgt u een goed zicht op alle gebouwen en gronden van de Vlaamse overheid. “De databank is een online uitwisselingsplatform om gebouwgegevens te verzamelen. Die gegevens kunnen door de entiteiten zelf actueel gehouden worden”, vertelt Ben Nauwelaers. "Voortaan bundelen het Departement Bestuurszaken en het AFM een keer per jaar de kerncijfers uit de databank in de Vastgoedwijzer.”

Enkele opvallende cijfers uit de eerste editie van de Vastgoedwijzer:

  • De Vlaamse overheid heeft in totaal 2131 gebouwen in eigendom.
  • 4,3 % van de oppervlakte van het Vlaams Gewest is eigendom van de Vlaamse overheid. Het gaat over 81 382 percelen, met een totale oppervlakte van 58 092 hectare.
  • Vooral in Antwerpen en Limburg bezit de Vlaamse overheid gronden (beide zo’n 14 000 hectare). Uitschieters daar zijn qua oppervlakte onder meer het terrein van de landcommanderij Alden-Biesen (61 hectare) en het vliegveld van Deurne (237 hectare).
  • In het Brussels Hoofdstedelijk gewest heeft de Vlaamse overheid 18 hectare (verdeeld over 39 percelen), en in het Waalse Gewest 97 hectare (verdeeld over 46 percelen).
  • Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert de meeste gronden en meteen ook de grootste groenbezitter in Vlaanderen. 64,23 % van de 58 000 ‘Vlaamse’ hectare is groen en ingenomen door bossen, natuur, reservaten …
  • Minstens 6,46 miljard euro. Dat is de geschatte totale waarde van alle gronden van de Vlaamse overheid.
  • De meeste gebouwen die de Vlaamse overheid gebruikt, zijn ook haar eigendom. Uitzondering zijn de grote kantoorgebouwen zoals de VAC’s en de kantoren in de Brusselse Noordwijk (op het Ferrarisgebouw en het VAC Hasselt na): die gebouwen worden allemaal gehuurd. In verhouding liggen de meeste van de 332 gehuurde gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
  • Amper 2 % van alle gebouwen staat leeg.

 Naar begin van document Naar begin van document


1401 collega's naar VAC Gent

collage van sfeerfoto's
Collega's uit 29 entiteiten verhuizen naar hjet nieuwe VAC.

“Licht, aangenaam ingericht, adembenemend uitzicht”, klinkt het bij de collega’s van Jongerenwelzijn die begin maart als eerste in het nieuwe gebouw zijn ingetrokken. In totaal zullen nog tot midden juni 1401 collega’s uit 29 entiteiten naar het nieuwe Vlaams administratief centrum (VAC) Gent verhuizen. Het gaat om entiteiten die voordien op meer dan twintig locaties in Gent en omstreken verspreid zaten. “Net als bij de andere VAC’s in Antwerpen, Hasselt, Leuven en Brugge brengen we in Gent zo veel mogelijk diensten uit de provincie samen”, vertelt communicatieverantwoordelijke Ben Nauwelaers van het AFM. Sommige diensten blijven in hun vertrouwde gebouw en verhuizen niet. “De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer bijvoorbeeld. Het is niet zinvol om het zout en de wagens naar het centrum van de stad te brengen. Ook afdelingen met een eigen opslagplaats verhuizen om praktische redenen niet. De VDAB centraliseert heel wat diensten in het nieuwe VAC, maar blijft met zijn werkwinkels verspreid zitten in de provincie om zo veel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Ook de Vlaamse Milieumaatschappij verhuist niet, want die collega’s zitten sinds enkele jaren in een nieuw gebouw in Gent.”Er is niet voor iedereen een werkpplaats voorzien

Vier sterren

De centralisatie heeft veel voordelen, zowel voor de collega’s als voor de burgers: de Vlaamse overheid is zo zichtbaar aanwezig op één locatie en het VAC is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. “Praktisch is het ook voordeliger om bijvoorbeeld een groot restaurant met warme maaltijden te hebben, dan verschillende kleine restaurants in verschillende gebouwen”, zegt Ben. Veel aandacht ging naar de duurzaamheid. “Het gebouw behaalt het maximum van vier sterren (op basis van de AFM-handleiding over de waardering van kantoorgebouwen, red.). Het scoort goed op het vlak van leefbaarheid, welzijn, milieu en duurzaamheid. Vooral de energiezuinigheid springt in het oog. Het is niet voor niets een voorbeeldgebouw.” De inrichting gebeurde volgens de principes van Het Nieuwe Werken. “Er is niet voor elke medewerker in een werkplaats voorzien, er zijn geen vaste plaatsen en bij het begin van je werkdag kies je het soort werkplek dat het best past bij het werk dat je gaat doen: een overleghoek om te vergaderen, een concentratieplek als je ongestoord wilt werken enzovoort”, legt Ben uit.

Dertig jaar huur

De Vlaamse overheid huurt het gebouw voor de volgende dertig jaar van bouwheer Sofa Invest voor 6,4 miljoen euro per jaar. Daarvoor krijgt ze 35 484 m2 kantoorruimte met verschillende grote en kleine vergaderzalen, een auditorium, een restaurant met warme maaltijden … en ook 350 parkeerplaatsen en 300 fietsenstallingen.

Naar begin van document Naar begin van document


Het laatste nieuws over VAC Brussel

Bij het ter perse gaan van deze 13 ging het dossier over het nieuwe VAC Brussel een laatste fase in. Van zodra er meer nieuws is, kunt u dat online lezen op de koepel (koepel.vonet.be, bereikbaar voor alle 13-lezers, behalve voor medewerkers van privaatrechterlijke EVA’s zoals Muntpunt, LRM, Herculesstichting en ESF-agentschap) en op de site van 13 (www.vlaanderen.be/13).

Naar begin van document Naar begin van document

 

Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 24 april 2014. Laatst gewijzigd op 22 april 2014

Discussie

14 mei 2014Petra Goovaerts, redactie 13Beste Bloso-collega's, jullie kunnen daarvoor contact opnemen met Facilipunt van het AFM: tel. 02 553 2000 en www.facilipunt.be
14 mei 2014Bloso Promotiedienst Oost-VlaanderenBij wie kan men terecht in het Virginie Lovelinggebouw voor eventuele reservatie van het auditorium of ander lokaal ?
9 mei 2014Ann De Rycke, Agentschap voor Natuur en BosDe term 'ecologisch' staat nogal cynisch naast de foto van het nieuwe VAC in Gent. Op energetisch vlak misschien wel, maar waar is het groen gebleven? Het gebouw heeft gigantische dak- en zijoppervlakten: toch ideaal voor daktuinen en gevelplanten of planten in bakken op de terrassen? Hopelijk krijgt het gebouw nog een groene facelift.

(Alle reacties zullen met de naam van de afzender gepubliceerd worden)

:


: